sirkkulinnea Kuvittajan matkassa

Sherlock Holmes - ja ihana Jeremy Brett (1933-1995)

  • Sherlock Holmes - ja ihana Jeremy Brett (1933-1995)
  • Yöpaitapäivä. Tyylikkyys on joskus arvoituksellinen taitolaji. Jeremy Brett näyttää tyylikkäältä jopa yöpaidassa. En muista jakson nimeä. (Lisäys: harmi kun mustat hienosti kuvioidut villasukat valkoisia sääriä vasten erottuvat kuvassa huonosti.)
    Yöpaitapäivä. Tyylikkyys on joskus arvoituksellinen taitolaji. Jeremy Brett näyttää tyylikkäältä jopa yöpaidassa. En muista jakson nimeä. (Lisäys: harmi kun mustat hienosti kuvioidut villasukat valkoisia sääriä vasten erottuvat kuvassa huonosti.)

Tänä iltana katson Sherlock Holmes jakson nimeltä "The Sign of Four". Valmistaudun katsomishetkeen huolellisesti, sillä haluan uppoutua rauhassa tuohon jännittävään suosikkietsiväni maailmaan. Keitän vettä ja teen ison mukin kaakaota, avaan pienen karkkipussin ja käperryn karvaviltin alle sohvalle. Kirjoitan vain  tämän vikkelästi ensin.

Kun näin Jeremy Brettin esittämän Sherlock Holmesin ensimmäisen kerran, ihastuin häneen heti. - Hänen eleensä, puhetyylinsä, spontaanit reaktionsa, silmien liikehdintä, tietynlainen salaperäisyys ja karismaattinen olemus viehättävät minua edelleen. Kukaan ei ole mieleni teatterissa yltänyt hänen tasolleen valkokankaalla, töllössä tai millään screenillä. Tosielämässä varmaan olisin rakastunut häneen päätä pahkaa, jos siis hänen esittämänsä yksityisetsivä olisi ollut todellisuutta meidän kirkonkylällä joskus ennen muinoin. Tai jos olisin asunut tämän suuren etsiväneron naapurissa vanhanapiikana. Ymmärrän kuitenkin etten todennäköisesti olisi ollut hänen tyyppiään. Varmastikin hajamielisyyteni ja huono asioiden organisointikykyni olisivat saaneet hänet nyrpistämään komeaa nenäänsä heti alkuunsa. Hänhän on kaikessa täydellinen.

Mutta ei se mitään haittaa. Varmaan minuakin olisi alkanut ottaa päähän hänen pikkutarkkuutensa, joten tämmöinen etärakkaus aikakausien yli olkoon ihana, lopun elämääni kestävä unelma. Syy, miksi tämä suuri rakkauteni piti tunnustaa tässä on, että tämä juhannuksen aika on muinoin pyhitetty rakkaustaioille ja sen sortin asioille. Kyllä minä tykkään Aku Ankastakin, ja Pirates leffan Davy Jonesistakin, joten ne tulevat kakkosena ja kolmosena.

Olen ollut aivan raivoissani näistä uusista Sherlock Holmes tekeleistä. Elokuvissa hänet on väännetty äksönmieheksi (yök) ja telkkusarjoissa on roolissa ihan vääränlaiset näyttelijät... Tai no ehkä mielipiteisiini on syynä se, että olen niin täysin Jeremy Brett fani. :)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Olen samaa mieltä, Jeremy Brett on ainoa oikea Holmes. Benedict Cumberbatch on kyllä hyvä näyttelijä muttei pärjää Brettille Holmesina.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Joskus roolitukset osuvat vain kertakaikkisesti niin nappiin, että mikään jälkeenpäin tehty uusversio ei tunnu yhtään miltään.
Kovin vaikea kuvitella joskus tulevaisuudessa Jack Sparrown esittäjäksikään jotain muuta näyttelijää kuin Depp, tai Indiana Jonesiksi jotain muuta kuin Harrison Ford. Bondin esittäjän vaihtumiseen on jotenkin tottunut, mutta minulle Sean Connery on ainoa James Bond... kakarana jo hatutti kun Charlien enkeli Farrah Fawketin tilalle tuli joku muu.
Komisario Palmun uudelleen filmatisointi olisi kuin isku vasten kasvoja. Näyttelijöiden tulisi olla mielettömän omintakeisia persoonia. Kauhistuttaa ajatuskin roolituksesta nykypäivänä.

Sellainen telkkariohjelma voisi olla mielenkiintoinen, jossa oikeasti taitavat näyttelijät kilpailevina kahtena ryhmänä tekisivät kuuluisia elokuva tai tv-sarja kohtauksia uusiksi, ja saisi äänestää kumpi on tavoittanut ilmapiirin parhaiten.
...Ei mitään eskarityylistä häsläystä vaan harjoiteltua ja viimeisen päälle mietittyä toimintaa, niin että klassikkofilmien fanit saisivat kerrankin tiivistunnelmaisen yhteisön kera miettiä, mikä teki jonkun jutun/kohtauksen niin ikivihreäksi että sen tuntevat "kaikki". Samalla tulisi tietoa näistä filmatisoinneista ja suurista tähdistä.

Jokin taikajuttuhan se on vanhoissa saduissakin, niissä on se jokin, että eivät pääse unohtumaan.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuossa oli muuten ideaa. Lähetäppäs ehdotus jollekin telkkarin ohjelmantekijälle. Tuollaista sarjaa katsoisi mieluummin kuin jotakin puhkikulunutta Putousta.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen Vastaus kommenttiin #3

Tästä varmaan joku tuotantoyhtiö sen pöllii, tai yhdestä toisesta paikasta missä visioin idean pitemmälle.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Kyllä tuo Hercule Poirotkin on hyvä. Mahtavaa, kun vasta nyt aloin seurata Poirot elokuvien sarjaa, on jotain ennen näkemätöntä luvassa siis pitkin kesää. Tänään tuli YLEn kanavalla taas yksi. Yle Areenasta niitä voikin katsella omien aikataulujen mukaan.

Huvittuneena seuraan tuon etsivän millin tarkkaa puuhastelua niin rikoksen ratkaisuissa kuin omaan ulkonäköönsä liittyvissä pikku hetkissä. Viikset ovat viimeisen päälle aseteltu kippuralle. Jokin tuommoisessa on äärettömän virkistävää katsottavaa, itse en moiseen puunaamiseen malttaisi vauhtiani hiljentää.
Varmaankin tuollainen tarkka ja hitaanpuoleinen ajankäyttö, ajatteluineen ja monimuotoisine puheenparsineen on siksi niin kutkuttavaa, koska harva nykyään viitsii tehdä sosiaalisissa tilanteissa ja kohtaamisissa mitään kunnolla ja perusteellisesti. Se on siis tavallaan jälleen uutta, nähdä ja kuulla kohteliaisuulsia ladeltavan joka käänteessä, muiden huomioiminen ja kauniit käytöstavat. No jaa, kömpelösti sujuisi kyllä itseltäni moinen, mutta siis on tuota vanhaa elämänmenoa kuvaavaa sarjaa hauska katsoa.

Olen mielessäni vertaillut sata vuotta vanhaa elämää kuvaavien britti- ja ranskalaissarjojen kuvaamia käytöstapoja vastaaviin suomisarjoihin, niin täällä on jotenkin erityisesti ruotsalainen hienosto pitänyt suomalaisia pölvästeinä, kiitos Aleksis Kiven ja Juhani Ahon suomalaiset hölmöläisiksi kuvanneisen teosten, vaikka varsinkin muinainen karjalainen kulttuurimme on ollut kerrassaan upeampaa kuin pappiloissa ikinä. Varmasti Aho ja Kiven teosten levittäminen ja pakkoluettaminen suomalaiskouluissa oli vallasväen suunnittelema aivopesukulttuuriteko. :)
Britit ja ranskalaiset eivät hienostelussa jää jälkeen laisinkaan, mutta jokin mausteiden välinen ero on kaikissa havaittavissa.

Mutta sillä enää mitään väliä ole, syntyvyytemme on nyt niin laskussa että voimme kysyä mitä on suomalaisuus sadan vuoden kuluttua, jos ei jokin katastrofi iske ennen sitä. Itsellänikin on ranskalaissaksalaisia veritippoja kynsien alla, eikä kukaan meistä ole todennäköisesti niin "suomalainen" kuin kuvittelee. Suomalaisuus on kulttuuri, ja siihen vaikuttavat luonto, ilmasto, perinteet, uskomukset, tarinat, legendat ja heimoriitojen selvittelyt kaukaloissa ja kentillä, komisario Palmu ja villit lupiinit.

Komisario Palmun erehdys mahtuu vielä tähän juhannusyöhöni. Minulla on se dvdnä.
Mustavalkoisuus on ihanan dramaattista.
https://youtu.be/1EBAVPDN0bA