sirkkulinnea Kuvittajan matkassa

Sitkeä magnolia

 • Magnolia päätti tänä keväänä näyttää maailmalle närhen pesät. Viisi vuotta paikalla oli pelkkä omituisen elävän sitkeä, lahoamaton tappi. Magnolia kuulemma saattaa olla valekuollut pitkään, jos ilmasto heittäytyy hankalaksi. Tämän tiesi eteläisemmässä maassa asuva ystäväni.
  Magnolia päätti tänä keväänä näyttää maailmalle närhen pesät. Viisi vuotta paikalla oli pelkkä omituisen elävän sitkeä, lahoamaton tappi. Magnolia kuulemma saattaa olla valekuollut pitkään, jos ilmasto heittäytyy hankalaksi. Tämän tiesi eteläisemmässä maassa asuva ystäväni.
 • Vanhat saunankiukaan kivet olivat niin nättiä, laitoin pataan.
  Vanhat saunankiukaan kivet olivat niin nättiä, laitoin pataan.
 • Kitkemisestä ei tule mitään kun säälin kaikkia ylös repimiäni kasveja, varsinkin puuntaimia. Kasvimaan reunalta koivuntärrit istutin ruukkuun. Lupasin etsiä syksymmällä niille uuden kasvupaikan.
  Kitkemisestä ei tule mitään kun säälin kaikkia ylös repimiäni kasveja, varsinkin puuntaimia. Kasvimaan reunalta koivuntärrit istutin ruukkuun. Lupasin etsiä syksymmällä niille uuden kasvupaikan.
 • Romuasetelma. Valkoisia kiviä olevaan ruukkuun oli itänyt apila. Ruukun pohjalla oli vanhaa multaa jonkun kaktuksen jäljiltä. Alankin kastella tuota apilaa. Ylemmässä potissa on linnuille vettä.
  Romuasetelma. Valkoisia kiviä olevaan ruukkuun oli itänyt apila. Ruukun pohjalla oli vanhaa multaa jonkun kaktuksen jäljiltä. Alankin kastella tuota apilaa. Ylemmässä potissa on linnuille vettä.
 • Yhdistin aikanaan kaksi korkeaa kuusta latvoistaan yhteen, sen alla on hyvä kahvipaikka.
  Yhdistin aikanaan kaksi korkeaa kuusta latvoistaan yhteen, sen alla on hyvä kahvipaikka.
 • Pesen pienemmät ja kevyemmät matot koneessa. Miksi ei ole mäntysaippualle tuoksuvaa konepesuainetta? Aina joku typerä "kukan" käry, mikä ei muistuta mitään oikeaa kukkaa. Tosin ostan yleensä hajustamattomia pesuaineita, mutta joskus vahingossa näitä hajustettuja. Kun vain löytyisi mäntypyykkipulveria, ostaisin heti.
  Pesen pienemmät ja kevyemmät matot koneessa. Miksi ei ole mäntysaippualle tuoksuvaa konepesuainetta? Aina joku typerä "kukan" käry, mikä ei muistuta mitään oikeaa kukkaa. Tosin ostan yleensä hajustamattomia pesuaineita, mutta joskus vahingossa näitä hajustettuja. Kun vain löytyisi mäntypyykkipulveria, ostaisin heti.
 • Niin, nuo nappulakivet esittävät muuria, kun en viitsi kaivaa sitä pintamaata mustikanvarpujen kauneuden takia pois että saisin tehtyä kalusteiden alle pation.
  Niin, nuo nappulakivet esittävät muuria, kun en viitsi kaivaa sitä pintamaata mustikanvarpujen kauneuden takia pois että saisin tehtyä kalusteiden alle pation.
Jos luulet istuttamasi magnolian kuolleen, mutta se pysyttelee omituisen sitkeänä ja lahoamattomana, tiukasti ja tukevasti juurillaan, se saattaa ollakin vain äkääntynyt vaikeasta talvesta. Ihmettelin vuosia, miksi kuolleeksi luulemani, puutunut tappi ei alkanut hapertua ja hajota. Olin sahannut sen istutusvuotta seuranneen kovan talven jälkeen kesällä poikki, kun se oli pelkkä lehdetön ranka. ...ihmettelin kun se ei edes heilunut,kun meinasin kiskoa sen juurineen ylös... Vaan sepä oli näköjään päättänyt odotella oikein lämmintä kevättä, nyt siinä on kaksi erittäin pontevan näköistä vihreää oksaa. - Ei kannata siis luovuttaa, jos magnolia alkaa mökötyksensä. Tämäkin esitti kuollutta vuosikausia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

..varmaan se möksähtää taas seuraavana talvena, ja piilottelee kuoressaan juurien syövereissä sitten taas pitkän tovin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minulla on monta vuotta vanha magnolia, mutta ei taida kukkia tänä vuonna eikä kukkinut viime vuonnakaan. Ehkä se pitää säilyttää ja odottaa että kukkisi vielä.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Sehän saattaa innostua tekemään kukka-aihioita ensi kesää varten nyt näin lämpimänä kesänä? Kaksi edellistä kesää se on kärsinyt koleudesta, täällä meillä ainakin ne olivat ihan sadekesiä.
Magnolia on ehkä semmoinen että se säästelee voimiaan huonoina aikoina.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Elimäellä on jalostettu myös suomalaisiin oloihin magnolioita. Olen ajatellut käydä katsomassa voisinko saada sieltä yhden ostaa. Kiinnostaa. Tutuilla on ja kukkii tosi runsaasti.

Ostin usea vuosi sitten tähtimagnolian, mutta ei kestänyt täkäläisiä oloja. Oli kotoisin Ruotsista.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen Vastaus kommenttiin #5

Niinkö? Minunkin pitäisi semmoinen saada ostettua... En yhtään muista, mikä lajike tämä minun puutarhassa kykkivä Sitkuttelija on.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen Vastaus kommenttiin #7

Kerran kävin kauan sitten Mustilan arboretumissa, ostin sieltä jättiläistuijan taimen! Se oli ihan pieni piippa silloin, mutta nyt jo varmaan nelimetrinen. Kun siitä yhtenä keväänä katkesi pieni oksa, laitoin sen ruukkuun multaan ja lammikon rantaan se ruukku unohtui vesirajaan viikkokausiksi, niin sepä oli kasvattanut juuret. Nyt tuo pistokaspuuntaimi on melkein metrin korkuinen.
Jättiläistuija kasvaa kuulema "tukkipuun" kokoiseksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #5

Pitäisi varmaan kirjoittaa blogi tuosta käynnistä Mustilassa. Ostimme sieltä japaninmagnolian, Magnolia kobus. Se oli Puistokahvilassa myynnissä ja noin puolimetrisen astiataimen hinta oli 40 €. Tuon kokoluokan taimia jäi vielä ainakin pari esille. Lisäksi siellä oli myös hieman isompia (ja kalliimpia). Se on kartanon japaninmagnoliasta mikrolisätty lehtipuu, jota myydään lajikenimillä 'Mustila' ja 'Vanha Rouva'.

Samalla reissulla ostimme myös yakushimanalppiruusun 'Koichiro Wada' (Rhododendron yakushimanum 'Koichiro Wada'). Se oli samanhintainen ja niitä jäi varmaan vielä kymmenkunta. Se ei ole Mustilan omaa tuotantoa vaan Hollannissa kasvatettu. Myynnissä olevat 'Koichiro Wada' alppiruusut ovat nimenomaan alkuperäistä Yakushiman saaren kantaa, ei siitä risteytettyjä hybridejä. Puutarhamyymälöissä tavallisimmin myydyt (ja halvemmat) yakut ovat yleensä näitä hybridejä mutta kauniita nekin.

Yritän kirjoittaa vielä vähän enemmän tuosta käynnistä. Paikka on todella upea. Venäläiset osasivat sinne myös oikein hyvin. Kun juuri nyt on alppiruusujen kukinta-aika, siellä oli ainakin 5 bussilastillista venäläisiä vierailijoita.

Mustilan sivuilla on myös luettelo Puistokahvilassa myynnissä olevista taimista. Sitä päivitetään ilmeisesti ajoittain, koska taimia on rajoitettu määrä. Joten sieltä voi vilkaista, olisiko haluttua tainta vielä jäljellä.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen Vastaus kommenttiin #9

Mustilan arboretum on kasvienystävälle kuin aarrekokoelma kasviharvinaisuuksineen. Itselleni jäi mieleen ne valtavat alppiruusut, joiden katveessa tunsi itsensä varsin pieneksi. Sitä mietti useammankin oudon kasvin nähdessään että voiko Suomessa kasvaa tämmöisiä.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset