sirkkulinnea Kuvittajan matkassa

Miehiä suomalaisessa mytologiassa

 • Hittavainen
  Hittavainen
 • Vai pitäisikö puhua miespuolisista olennoista? Vetehinen.
  Vai pitäisikö puhua miespuolisista olennoista? Vetehinen.
 • Kalevan kuningas oli jättiläinen.
  Kalevan kuningas oli jättiläinen.
 • Isä Hiisi väkineen...
  Isä Hiisi väkineen...
 • Tallitontun kaikki tuntevat.
  Tallitontun kaikki tuntevat.
 • Staaloja on ollut Lapissa.
  Staaloja on ollut Lapissa.
 • Ahti.
  Ahti.
 • "Hitto oli pienempi paha kuin Perkele." Kuvateksti ja kuva kirjasta Suomalaiset taruolennot.
  "Hitto oli pienempi paha kuin Perkele." Kuvateksti ja kuva kirjasta Suomalaiset taruolennot.
 • Tapio metsänjumala.
  Tapio metsänjumala.
 • Perkele.
  Perkele.
 • Ukko on säiden herra ja ylijumalaksikin kutsuttu.
  Ukko on säiden herra ja ylijumalaksikin kutsuttu.
 • Väinämöinen on tunnettu myös jumalhahmona ja sotaretkien päällikkönä eikä vain Kalevala eepoksen ihmishahmoisena tietäjänä.
  Väinämöinen on tunnettu myös jumalhahmona ja sotaretkien päällikkönä eikä vain Kalevala eepoksen ihmishahmoisena tietäjänä.
 • Ilmarinen takoi taivaankannen.
  Ilmarinen takoi taivaankannen.
 • Maahisukko.
  Maahisukko.
 • Maahistenpolku. Metsänväkeä on mytologiamme täynnä.
  Maahistenpolku. Metsänväkeä on mytologiamme täynnä.
Laitoin joskus syksyllä tänne kuvituksiani naisista suomalaisessa mytologiassa, nyt on miespuolisten taruolentojemme vuoro. Toivotan hyvää joulua kaikille. :)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri
Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Tässä on vain osa heistä, meidän esi-isillämme on ollut valtava määrä olentoja avustamassa eri töissä tai vaikuttamassa jollain tavoin päivittäisen elämän kulkuun.
Olen niin vihainen siitä, että sivistyneistö katsoi asiakseen rikkoa viisaat luonnossa pärjäämisen taitomme (lääkintä ym.) ja opetettuaan meidät lukemaan määräsivät mitä luemme. Siivotun Kalevalan, joka sopi sivistyneistölle. Ja erityisesti he nauttivat kirjallisuudesta, jossa meidän kansamme kuvattiin ääliöiksi ja typeryksiksi. Esimerkiksi Seitsemän veljestä ja Juhani Ahon rautatie, heistä tämmöinen kirjallisuus piti erityisesti toisintaa ja upottaa jokaisen suomalaisen kalloon niin syvälle että varmasti uskoisimme koko kansamme olleen vähä-älyistä sakkia. Ja suomalainen uskoo painettua sanaa ja kouluajoilla jo opimme tämän: nauramme noille muutamille "bestsellereillemme". Kansamme viisautta ja rohkeutta, seksuaalisuutta, älykkyyttä ja luonnossa selviytymisen taitoja kuvaavat tiedot on hävitetty tai siivottu sivistyneistön mieliksi... Oikeastaan vain sisu ja uppiniskaisuus on hyväksytty piirteemme, sillä niitä on vaikea piilottaa. Toisaalta, ne ovat piirteitä, jotka mukavasti korostavat sitä kansamme tyhmyyttä...

Tässä nyt tuli hieman sarkasmia, mutta kun niin paljon on hävitetty muinaista kulttuurimme rikkautta ja viisautta sivistyksen nimissä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Perkele ja hitto, sitten tulee ne mannaryynin kokoiset pikkupirut;)

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen Vastaus kommenttiin #3

Lempo ja Piru jäivät tästä kuvasadosta pois.
:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Ei haittaa olihan jo tuossakin kova kavalkadi.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ihanat kuvat sinulla. Kyllä suren samaa kuin sinä, vanhan kulttuurimme katoa. Toki SKS on säilyttänyt paljon. Pitäisi vain ottaa maksullinen versio siitä käyttöön.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen Vastaus kommenttiin #13

....... (vielä jupistava asiasta)...
... kun vuosikymmenet on taottu kouluissa päähämme sitä Kiven ja Ahon oppia että ollaan perimältämme varsinaisia puupäitä ja annettu ymmärtää muut kansat jo geeniperimältään nopeampiälyisempiä niin uskomme siihen. Hämmästelemme oikein jos joku suomalainen menestyy maailmalla. Viekkautemme, luovuutemme ja älyllisyytemme on ollut muutamien "kansalliskirjailijoidemme" takia aliarvostettua vain siksi että muualta oppinsa saanut korkea-arvoisempi sivistyneistö pappeineen on aikoinaan määritellyt mitä lasten on pakko lukea, koska heitä tämä "tomppelikansa-kirjallisuus" on makeasti naurattanut... Miten hyviä me olisimmekaan itsetunnoltamme, jos meille ei uskoteltaisi pienestä pitäen noilla muutamilla vanhoilla teoksilla että olemme hölmöjä.
Ihan toisenlaisiakin teoksia kun löytyy, rohkeista seikkailijoista, tietäjistä, parantajista ja päälliköistä, ne pitäisi vain kaivaa esiin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Maahisukkosi on erityisen hyvä! T.ilmarinen

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Hänen rouvansa on varsin persoonallinen myös, on jäänyt vain laittamatta kuvaa tänne. Nuorena maahiset ovat erityisen söpöjä, ja vanhemmiten alkaa tuo maahistuminen tehdä niistä sellaisia hieman pelottavan näköisiä käppänöitä. Johtunee pitkäaikaisesta oleskelusta maan alla.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kalevan kuninkaan (kuva nro 3) myöhempi ruumiillistuma on näyttelijä Ismo Kallio.

http://3.bp.blogspot.com/-lmB-BBFMmjE/Tr_bEapgSkI/...

Vai... onko se sittenkin veistoskasvoinen Kallio joka inspiroi piirtäjää?

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Voi juku... on kyllä näköä.. ihan kyllä ilman mallia piirsin. Mutta muitakin näköisiä on tullut vahingossa noihin taruolentoihin, Näkin kauniimpi olomuoto näyttää ihan pikkuserkultani, se kauheampi olomuoto entiseltä naapurin emännältä ja kiputyttö näyttää yhdeltä toiselta pikkuserkultani. Pahimmalta kyllä kuulosti kun tuo parrakas tallitonttu näyttää kuulema minulta, jokin sen olemuksessa on kuulema sama kuin minussa.
Nyt vaan tutkimaan keneltä tutulta kukakin näistä olennoista näyttää, jos piirtäessä on joki johdatus ohjannut minun kynänvetoja.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri
Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen Vastaus kommenttiin #11

Semmoinen olisi hyvä, kun on huono päivä! - Unohtui noista "näköisistä" mainita että Hitto näyttää kuulema telkun Pelimieheltä. Mutta se näköisyys taitaa sitten tosiaan olla katsojan silmässä.

Tämän blogin suosituimmat