*

sirkkulinnea Kuvittajan matkassa

Omaperäisyyden ja plagioinnin välinen veteen piirretty sykkyräviiva

 • Luontokuvissa koppakuoriaisen ulkonäkö on plagioitava luontoäidin näkemystä seuraten, jos haluaa sen olevan tunnistettava ihmisten mielissä. Pienikin mutta selkeä virhe tekisi siitä uuden lajin.
  Luontokuvissa koppakuoriaisen ulkonäkö on plagioitava luontoäidin näkemystä seuraten, jos haluaa sen olevan tunnistettava ihmisten mielissä. Pienikin mutta selkeä virhe tekisi siitä uuden lajin.
 • Jotkut värit on määritelty jo satoja vuosia sitten. Pataässä on musta, eikä vihreä.
  Jotkut värit on määritelty jo satoja vuosia sitten. Pataässä on musta, eikä vihreä.
 • Kukaan ei tiedä tarkkaan minkänäköinen Kiputyttö on. Saa nähdä, vaikuttaako oma näkemykseni tulevaisuuden kuvittajien näkemykseen...
  Kukaan ei tiedä tarkkaan minkänäköinen Kiputyttö on. Saa nähdä, vaikuttaako oma näkemykseni tulevaisuuden kuvittajien näkemykseen...
 • Minä menin jäljittelemään Rembrandtia silkasta ihastuksesta. (Agatha Bas).
  Minä menin jäljittelemään Rembrandtia silkasta ihastuksesta. (Agatha Bas).
Hätkähdin jo pahanpäiväisesti kun tuo kysymys mielipiteestäni plagiointien suhteen tuli heti aamutuimaan mietittäväksi. En halua ottaa kantaa tapaukseen, mistä oli kyse. Itse plagioin luontokappaleiden ulkonäköä, luontoäiti on disainissaan kovin ollut luova ja voidakseni piirtää jonkun koppakuoriaisen esimerkiksi oppimateriaaliin lajimääritystä varten niin on minun sen otuksen ulkonäkö apinoitava mahdollisimman tarkkaan. Valokuvakokoelmani onkin tuota plagiointia varten melkoinen. Löytyypä vetolaatikoista kuivunut lepakkokin, kuin myös sulkia ja prässättyjä kasveja. Vanhoja tietokirjoja on laatikoittain. Entisaikojen piirtäjät ovat suurennuslasin kanssa ratkoneet ja järkeilleet eliöiden ongelmallisia visuaalisia ominaisuuksia, valokuvista ei saa samaa tietoa. ***** ....niin ja sitten on taidemuotoja, kuten pelikortit, joiden muuntelu johtaisi siihen ettei ymmärrettäisi enää mistä pelistä ja säännöistä on kysymys. Ja voi sentään, eikö minun pitänyt mennä sitten siitä yhdestä Rembrandtin työstäkin tekemään oma versio. Syntilistani on pitempi kuin viitsin kirjoittaa. ***** En usko, että ammattilaiskuvittaja tai muusikko tai vaikka muotisuunnittelija kuitenkaan tahallaan menee kopioimaan toisen työtä. Ajan hengessä elävän luovan ihmisen on vaikea välttää sitä että oma työ ei toisinaan muistuttaisi toisen luomusta. Jostain syystä innostumme seuraamaan juuri tietynlaisia visuaalisia ilmeitä tiettyinä aikakausina, eikä se ole synti vaan sisäänrakentunut ominaisuus meissä. Tietenkin voi pohtia asiaa, mutta itse en tuhlaisi aikaani moiseen, sillä en usko tahallisuuteen. Jos joku joskus plagioisi jotain minun yksittäistä työtäni selvästi tahattomasti, tai olen kyllä jo sellaista nähnytkin, niin pitäisin sitä imartelevana. Tahallisena tekona se ärsyttäisi sillä tavalla että pitäisin "plagioijaa" laiskurina, jolla on ollut huono päivä. Tahallinen plagioitsija menettää niin paljon arvostusta muiden silmissä, ettei taloudellinen hyötykään sitä arvon menetystä pitemmän päälle korvaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kaikkihan kopioivat ideoita, mutta se tehdään pirstottuna. Niin että huomataan jokin hyvä pointti josta tehdään oma kokonaisuus. Varsinainen kopiointi on minusta tylsää, enkä suostu siihen, kun ei ole pakko.

Jos olisi pakko se olisi vieläkin tylsempää.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Katsoin juuri kuvaa sinun slipoverista ja totesin sen hyvin alsismia kuvaavaksi taideteokseksi. :)
Oma tyylilajimme ja toteutustapamme yleensä tekeekin töistämme uniikkeja, varsinkin jos olemme innostuneita tekemisistämme. Otsa kurtussa suorittaminen karkottaa inspiraation.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos! Suorakulmiot jotka edustavat alsismia, hurmaava päätelmä. Olet oikeassa ei vino ole se juttu vaan se mitä näkee. Ei alsismi ole vinossa oleva taulu se on näkemys ulospäin suuntautuvasta katseesta, vanhan sisäänpäin kääntyneen katsomisen sijaan.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen Vastaus kommenttiin #3

Minun tyyli on varmaan sitten sirkusmia.
Tuli nyt mieleen että täytyy nimetä oma tyylinsä, plagiointitapauksissa asiantuntijat tarvinnevat tällaisia tarkempia käsitteitä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #6

Taitelija saa tietenkin nimetä oman tyylinsä, mutta jos termi ei ole vielä vakiintunut, niin ehkä sen voisi vaihtaa vaikka linneaismiksi? Ei muuten, mutta yhdellä koolla kirjoitettu sirkusmi tuo mieleen sirkuksen, ainakin minulla. Vaan haitaako sekään?

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen Vastaus kommenttiin #7

Kun yksi kuvittamani ympäristötiedon kirja palkittiin kerran Frankfurtin kirjamessuilla hopeasijalla, tuomaristo kiitti kirjaa onnistuneesta naturalistisesta kuvituksesta, niin kai se minun tyylini naturalistinen sitten on edelleenkin, mutta sirkusmissa naturalismi on kuitenkin kohdallani ehkä pientä temppuilua. Asettelen asioita kuin omahyväinen sirkustirehtööri omaa visuaalista silmääni miellyttämään..

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Musiikissa alluusioita ei pidetä plagiointina. Musikissa ei ole varsinaista huumoria, mutta myös alluusioilla voidaan tehdä sisäpiirin vitsejä.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Plagiointi oli eilen kuvitusmaailmassa myrsky vesilasissa, kun yksi Finlandiaehdokas, kuvittajakirjailija on joutunut teoksestaan suurennuslasin alle. Voittajan valikoi kuitenkin muusikko, joten sisäpiiri soutanee siten avarammille aalloille.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset